Pedicurebehandeling diabetische voet

Diabetische voeten vereisen extra zorg:
De voeten van diabetespatiënten hebben extra zorg nodig. Regelmatige controle en behandeling door een speciaal opgeleide pedicure kunnen ernstige problemen voorkomen.

De voeten van diabetespatiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn, waardoor een speciale behandeling geboden is. Waarom kunnen de voeten van diabetespatiënten vaak extra kwetsbaar zijn? Omdat:
• de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen;
• het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen;
• de voeten van stand kunnen veranderen.

Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een pedicure?
Als u diabetes heeft, is het raadzaam om regelmatig naar een pedicure te gaan die aangesloten is bij ProVoet en de aantekening ‘voetverzorging bij diabetespatiënten’ heeft. Ook als u geen voetklachten heeft! Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen. Ook kan de pedicure vroegtijdig problemen signaleren en u doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Heeft u diabetes, dan kunt u zelf het volgende doen:
• inspecteer iedere dag de binnenkant van de schoenen;
• controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen;
• ga regelmatig fietsen of wandelen en doe (dagelijks) voetoefeningen;
• draag goed passende sokken (bijv. Reflexa® Diabetic sokken);
• laat uw voeten behandelen door een, bij Provoet aangesloten, professionele pedicure met de aantekening ‘voetverzorging bij diabetespatiënten’ (ingeschreven in het kwaliteitsregister voor pedicures – KRP) of diploma medisch pedicure.

Vergoeding:
Als u als diabetespatiënt naar een pedicure gaat met de aantekening ‘voetverzorging bij diabetespatiënten’ dan kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor een vergoeding (tegemoetkoming) van de behandelingskosten. Voor meer informatie: Procert (KwaliteitsRegister voor Pedicures)